Interviews & Reportage

AT5 bij ons voor Acupunctuur

22 januari 2013. “AT5 verslaggeefster Saida is gestopt met roken en  door acupunctuur kan je de ontwenningsverschijnselen laten verminderen”

De Staatskrant/De Buurtkrant - April 2010

"Even naar de Chinees"

Maar niet om een hapje bami te halen of een loempiaatje. In de Tweede Nassaustraat is een Chinees medisch praktijk geopend. Ook hier dus in onze eigen buurt want dit type praktijken duikt overal op in Amsterdam.
door Cintha Hirjadi

Deze praktijken beloven veel. In de etalage staat meestal een heel scala aan klachten waarvoor de praktijk soelaas kan bieden. van hoofdpijn tot reumatiek, van hooikoorts tot vruchtbaarheidsproblemen, het is bijzonder veelomvattend. De therapieëen die aangeboden worden behelzen over het algemeen massage, acupunctuur, kruiden en cuppen (een methode waarbij een glas wordt aangebracht op de huid na kortstondig verwarmen waardoor een vacuüm ontstaat; heft bloedstagnatie en pijn op en is ook goed voor verkoudheden en spierpijnen). Naar aanleiding van een mailtje aan de redactie van een tevreden cliënt, toog ik naar de Chinese praktijk met mijn verkrampte linkerarm. Waar het precies door komt weet ik niet maar de arm heeft rare tintelingen, ook in de duim, doet vaak zeurend pijn en is minder krachtig dan daarvoor. Kon ik vroeger moeiteloos een pot jam opendraaien, nu kijk ik helpbehoevend een mannelijk persoon aan. Zelf denk ik dat het uit mijn schouder komt en dat er iets bekneld zit. Ik kan natuurlijk naar de fysiotherapeut gaan maar dat komt er maar niet van en nu komt het zo uit. 

Natuurgenezeres

Ik wordt hartelijk ontvangen door mevrouw Xiu Deng (35), een gediplomeerd Chinees natuurgenezeres die al elf jaar in Nederland praktiseert. Ik krijg een Hollands bakje koffie en neem plaats in een wachthoekje. Er zit nog een mijnheer en mevrouw Deng is nog even bezig met het mengen en inpakken van kruiden voor hem. Zij kent de werking van honderden kruiden. De kruiden staan in grote potten op de planken aan de muur. Na zijn vertrek heeft mevrouw Deng tijd voor mij. ‘Hij is een vaste klant’, zegt ze. In het naaste kamertje blijk ook nog een andere klant te zijn. Hij is net behandeld door een collega en krijgt ook kruiden mee. Hij kijkt erg blij en tevreden. Mevrouw Deng heeft het genezende met de (rijste)paplepel ingegoten gekregen.  Haar opa was natuurgenezer en haar moeder behandelt ook mensen. Zij deed een vierjarige opleiding in China. Ze kwam naar Nederland om een vriendin te helpen in haar kliniek en ja ‘ze schieten als paddestoelen uit de grond. Dat komt omdat de wet enige jaren geleden is veranderd.’ Maar buiten dat lijken veel Nederlanders open te staan voor alternatieve geneeswijzen. Voor mevrouw Deng is de nieuwe praktijk een uitkomst want ze woont vlakbij en heeft een dochtertje van anderhalf.

Chronische klachten

Mevrouw Deng behandelt veel mensen met chronische klachten die in de reguliere gezondheidszorg niet verder geholpen kunnen worden of wier klachten worden  onderdrukt met medicijnen. Ze voelt aan mijn pols en schijnt hierdoor te weten hoe het met mijn organen is gesteld. Ze kijkt naar mijn tong, dat moet altijd, en dan weet ze al heel veel. Ze knijpt in mijn arm en hand en stelt dan voor om een acupunctuursessie te doen, dus voor het eerst van mijn leven lig ik even later op een massagetafel terwijl zij trefzeker de naalden op bepaalde punten in mijn lichaam prikt. Daarna moet ik de even rustig liggen. Met name in mijn lamme armpje voel ik stromingen, tintelingen, energieën, ik weet niet hoe ik het moet noemen maarer is wat gaande. Die prikkertjes erin steken is overigens minder gevoelig dan het eruit halen. Daarna worden mijn schouders gemasseerd, stevig en af toe pijnlijk want ja hoor, mijn linkerschouder blijkt helemaal vast te zitten. Dat levert beknellingen op en dan kunnen de gifstoffen niet kwijt en dat veroorzaakt de narigheid.

Zorgverzekering

Mevrouw Deng is lid van de RBNG, het Register voor Beroepsoefenaren Natuurlijke Gezondheidszorg. Dat houdt onder meer in dat u als cliënt een deel van de kosten kunt declareren bij uw zorgverzekering. Mevrouw Deng neemt ruim de tijd voor u. Via praten komt zij soms achter de achterliggende redenen, de onderliggende stress van klachten. Hoe het ook zij, ik had het gevoel alsof mijn chassis opnieuw uitgelijnd was en ik liep na mijn behandeling als een soort godheid in de lentezon door de buurt. Een uur later kreeg mijn arm een paar pijnlijke naschokken, wow en mijn lichaam straalde heel veel warmte uit van al dat yin en yang dat weer goed stroomde. Ik sliep die nacht als een blok.

De Staatskrant/De Buurtkrant – April 2010​

“ Ik sliep die Nacht als een Blok “