Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

Holistische werkwijze

In de Traditionele Chinese Geneeskunde beschouwen wij de mens als geheel: onze lichaam en geest zijn met elkaar verbonden, ze beïnvloeden elkaar en houden elkaar in balans. Ze kunnen niet los van elkaar worden gezien. Wanneer ons lichaam of geest niet in balans is, kunnen er zowel psychosomatische klachten ontstaan of omgekeerd, somatoforme stoornis klachten. Met andere woorden, lichamelijke klachten kunnen voortkomen uit psychische of emotionele problemen (psychosomatisch) en psychische problemen kunnen voortkomen uit lichamelijke klachten (somatoforme stoornis).

Een voorbeeld uit de praktijk:
Wanneer de bloedcirculatie slecht is na een bevalling, zal een vrouw uit balans zijn in haar energie. Hierdoor absorbeert het hele lichaam te weinig voedingsstoffen. Dit kan leiden tot bekkeninstabiliteit (lichamelijke klachten) of postnatale depressie (psychische klachten). Beide klachten kunnen dezelfde oorzaak hebben.

Het principe van de Traditionele Chinees Geneeskunde  (TCG) gaat terug tot de Chinese natuurfilosofie die ruim vierduizend jaar geleden ontstond. Wat is het verschil met de Westerse geneeskunde? De Chinese geneeskunde leg meer nadruk in de oorzaak van de ziektes, het voorkomen en versterken van uw gezondheid en in de Westerse geneeskunde in het bestrijden van de symptomen van ziektes. Beide aanpakken zijn nuttig en vullen elkaar aan.

De Traditionele Chinese Geneeskunde wordt meestal onderverdeeld in twee grote richtingen in behandelingsmethoden: de externe geneeskunde, waartoe behoren de acupunctuur, de massage en de lichaamsoefeningen en de interne geneeskunde, met meditatieve technieken, ademhalingsoefeningen en kruidengeneeskunde. Al deze behandelingsmethoden zijn gebaseerd op één en dezelfde natuurfilosofie, ze gaan uit van dezelfde gezondheidsleer en gebruiken dezelfde diagnostiek.

Met acupunctuur beinvloedt de therapeut de organen van buitenaf. Een miniscuul dun naaldje bereikt via de “opening” van het acupunctuurpunt de meridiaan …

Bij cupping wordt de lucht in een glazen bol (cup) verhit zodat de cup vacuum trekt na plaatsing op de huid en een overmaat van hitte (yang energie) uit het lichaam …​

Moxa is het preparaat van een plant (bijvoet of artemisia) dat bij verbranding vlak bij de huid een diepe,  warmte afgeeft …

Het principe van tuina en acupressuur is hetzelfde al acupunctuur. De meridianen en punten worden met diverse handtechnieken bewerkt … ​

kruiden_900

Vaak is er sprake van een ophoping van de afvalstoffen of een tekort aan bepaalde stoffen in het lichaam. De kruiden worden ter plekke voor u samengesteld …​

Tijdens de eerste consult wordt een diagnose en therapieplan voorgesteld dat op u als individu is afgestemd. Een behandeling kan gemiddeld acht tot tien zittingen omvatten met de behandelingsmethoden die voor u van belang zijn. Doorgaans wordt de behandeling een- tot tweemaal per week toegepast voor gerichte resultaat.

behandelingen en therapiëen

Verschillen en Overeenkomsten

Alle behandelingen en therapievormen zijn gebaseerd op het werken met Qi en wordt gewerkt met als uitgangspunten uit het medisch-holistisch systeem, de Traditionele Chinese Geneeswijzen (T.C.G.). 

Ieder van de behandeling heeft als doel het verstoorde evenwicht van de cliënt weer terug in balans te brengen, zodat de klachten  van de cliënt kunnen afnemen.

Ze onderscheiden zich door de verschillende methodieken en technieken. 
Bij acupunctuur beweegt men vanaf extern de Qi door het inbrengen van acupunctuurnaaldjes op vooraf gekozen acupunctuurpunten.
Met de Chinese kruiden zal men intern de Qi en het bloed voeden en bewegen, alsmede pathogenen verdrijven zoals bijvoorbeeld een teveel aan slijm, hitte en koudheid.
Tuina massage heeft relatief gezien meer massagetechnieken dan bij een ontspanningsmassage zoals de technieken bij Shiatsu, deze bestaan relatief gezien, meer uit vormen met druk. Lichamelijk oefeningen zoals Tai-qi en Qi-Gong bewegen de Qi en het bloed door middel van bewegingspatronen en het gebruiken van ademhalings- en meditatietechnieken.

Chinese geneeswijzen zijn één van de oudste geneeswijzen ter wereld. De geneeskundige behandelmethodes vinden hun basis in nauwkeurige waarnemingen uit de processen van de natuur.

Yin & Yang

Yin staat voor voedende kracht en yang staat voor presterende kracht. Vergelijk het met slapen (yin) en werken (yang), of met nacht en dag, of zacht en hard. Deze krachten of energie moeten in evenwicht zijn. Is de balans verstoord, dan spreken wij in de Traditionele Chinese Geneeskunde van ziekte.

De Vijf elementen

Waarom krijgt de ene bij stress nek- en schouderpijn en een ander er enorme buikpijn?

Hout, vuur, aarde, water, vuur, metaal en hout vormen in de Chinese filosofie samen de ‘vijf elementen’. Als mens hebben we allemaal één element in ons dat de boventoon voert. Wanneer men weet welk element het is, zal men dan ook begrijpen waarom wij bepaalde emoties of klachten ervaren onder bepaalde omstandigheden. 

De patronen van gezondheid en ziekten corresponderen met het element dat een individu typeert. De TCG therapeut kan onder ander hierdoor bepalen welke behandeling van toepassing is.

Qi & Meridianen

Qi (spreek uit als “tsjie”) is energie, of wel bio-electriciteit. Iin ons lichaam stroomt deze energie door zogenaamde meridianen. Dit zijn niet zichtbare kanalen vlak onder de oppervlakte van de huid. Elk van deze meridianen staat in verbinding met een van onze organen. Meridianen zijn waar te nemen met een eenvoudige elektrisch meetinstrument. Een getrainde acupuncturist kan de Qi met de vingers voelen. Als de Qi vrij kan stromen is ons lichaam in balans en spreken we van goede gezondheid.

Acupunctuurpunten

De meridianen en de bijbehorende organen zijn van buitenaf te beïnvloeden door zogenaamde acupunctuurpunten. Het naaldje van de acupuncturist krijgt via zo’n punt toegang tot de Qi-stroom. Bij acupressuur gebeurt die beïnvloeding met handen en vingers.

Ook kan deze acupunctuurpunten door onder andere drukpuntenmassage (acupressuur of tui-na) blokkades worden opgeheven waardoor de energie (Qi) weer vrij kan stromen. 

psychologist-z-05

Diagnostiek en behandelplan

Verloop van de Behandeling

Bij ons worden cliënten door ervaren specialisten behandeld.

Tijdens de eerste zitting doet een van de therapeuten een onderzoek vanuit de inzicht van de Traditionele Chinese Geneeskunde, 

Er wordt dan een therapieplan opgesteld dat op u als individu is afgestemd. Een behandeling kan gemiddeld acht tot tien zittingen omvatten met de behandelingsmethoden die voor u van belang zijn. Doorgaans wordt de behandeling een- tot tweemaal per week toegepast voor gerichte resultaat.

Cliënten ervaringen en reviews

Blije mensen

5/5
Met haar vakkennis , enthousiasme, aandacht en zorgvuldigheid helpt Mevrouw Deng mij om in balans te zijn. Wat het voor mij betekend merkte ik toen er door de Covid maatregelen een afgedwongen pauze kwam in de regelmaat van haar ondersteunende behandelingen. Bescheiden en vriendelijk gaat ze daadkrachtig te werk. Het doet mij goed. Dank je wel Xiu
5/5
Mevrouw Deng is super bekwaam en professioneel. Ik ben bij andere acupuncturisten geweest en had over het algemeen het gevoel dat er geen vooruitgang was, maar bij haar kon ze erg snel mijn problemen identificeren en een behandeling voor te schrijven, niet alleen met naalden maar ook met een mix van Chinese kruiden en cupping. Wat ik leuk vind aan deze praktijk is de transparantie over de diagnose en welke behandelmethoden nodig zijn, in plaats van te proberen aan te dringen op meer bezoeken of iets anders te verkopen. In mijn geval toen het bijvoorbeeld erg kritiek was, begon ik met 2x per week te gaan, daarna één keer per week, nu om de week. Bedankt Xiu!
5/5
Ik begon Xiu te zien om te helpen met mijn haarverlies, maar sindsdien heeft ze me ook geholpen met andere problemen, zoals een bacteriële infectie die geen arts kon genezen en cupping-massages door haar collega hebben mijn chronische spierpijn genezen. Haar op maat gemaakte kruidenregimes zijn levensveranderend! Ik raad zeker een bezoek aan haar kliniek aan, erg vredig en gastvrij.

Uw Gezondheid en Welzijn is Belangrijk. Wacht niet.

Maak nu een afspraak of vraag naar meer informatie.
Bij geen gehoor stuur alstublieft een bericht.

+31 (0)20 3309069